Introduction

Operaen i KristiansundEn opera for alle

Her i Kristiansund ligger Norges eldste opera og den største distriktsoperaen i landet.

Operaen i KristiansundEn opera for alle

Norges eldste opera

Her i Kristiansund ligger Norges eldste opera og den største distriktsoperaen i landet. Samfunnsansvaret til Operaen i Kristiansund er å bidra til at mennesker som bor i Møre og Romsdal kan få tilgang til kultur av høy kvalitet både som publikum, og som utøvere. Mange av våre produksjoner foregår i det vi her kaller blandingsmodellen - som betyr at både amatører og profesjonelle jobber sammen, både foran, bak og på scenen. Barn og unge utgjør en stor del av våre produksjoner.

barn danser
_DSC7035

Hvem er vi

Vi er i dag 30 ansatte i Operaen i Kristiansund, og utgjør mange forskjellige yrkesgrupper. Det er både musikere, danselærere, kostymesyer, parykkmaker og scenemester for å nevne noen. Hver dag jobber vi for å gjøre opera, musikkteater, dans og klassisk musikk mer tilgjengelig for alle.

En stor del av virksomheten vår er å drive undervisning. Vi har 13 profesjonelle musikere i Operaens Sinfonietta. Disse jobber både som utøvende musikere og som pedagoger i kulturskolene på Nordmøre. 8 ansatte dansepedagoger har undervisning i sang, dans og musikk hver eneste uke for 300 elever ved Operaens ballettsenter og i flere kommuner i regionen.

En kulturell drivkraft

Operaen er et kraftsenter for kultur i Møre og Romsdal – og en ressurs som hele regionen benytter seg av. Vi har en nøkkelrolle i utviklingen av Nordmørsregionen, gjennom å være en drivkraft for kulturaktivitet, i tillegg til å skape gode samarbeid mellom kultur og næringsliv. Vi produserer årlig rundt 120 store og små forestillinger og konserter, som i hovedsak settes opp lokalt, men vi har god erfaring med samarbeid med andre kulturinstitusjoner i Norge.

Sangere på scenen

Hvert år, i februar, arrangerer vi Norges største operafestival: Operafestukene. Opera inneholder mange kunstutrykk i ett: musikk, sang, dans og visuell kunst. Dette krever spesialiserte lokaler hvor både akustikk, størrelse på sceneområde og logistikk er viktig for at produksjonene skal bli best mulig. Kristiansund har et enormt rikt og variert dansemiljø som trenger en tilpasset scene å utfolde seg på. Det samme gjelder sang og musikk. Det er like mange talent innen sang, teater og dans som innen idrett på Nordmøre. Disse vil, gjennom et nytt kulturhus, en arena de kan utvikle seg og blomstre på.

Operaen inn i fremtiden

I det nye huset skal vi samle befolkningen, lage folkefest og fortsette å være en motor for kultur og næringsliv i Kristiansund, på Nordmøre, ja, i hele Møre og Romsdal. Her skal Operaen, Nordmøre Museum, Kristiansund bibliotek og kulturskolen flytte inn sammen og utgjøre bærebjelken i kulturlivet i Kristiansund og på Nordmøre. Våre profesjonelle og frivillige får en scene og fasiliteter som gjør at de kan utvikle seg videre – og Operafesten vil løftes til nye høyder.

_DSC7035